Založ si blog

FALOŠNÍ PROROCI A FALOŠNÉ MÉDIÁ

Informácie hýbu svetom. Poznanie je moc. Kto riadi informačný tok, ovplyvňuje verejnú mienku vo svoj prospech.

Kedysi neexistovala televízia, ani médiá. No existovala potreba formovať verejnú mienku, manipulovať ňou a držať ju naklonenú v prospech vládnej moci. Na tieto účely boli využívané staré „proroctvá“. Túto úlohu plnila aj známa veštiareň v Delfách. Tu bola pôvodne uctievaná bohyňa zeme Gaia, od 5.st. pred Kristom bol chrám zasvätený Apolónovi.

Na príklade slávnej veštiarne v Delfách vidíme, akú dôležitú úlohu zohrávala kontrola nad šírenými informáciami. Apolón oznamoval proroctvá skrze kňažku, nazývanú pýtia. Táto, keď sa dostala do tranzu, oznamovala proroctvá kňazom, ktorí ich potom interpretovali tým, ktorí si prišli dať veštiť. Často sa stávalo, že interpretácia proroctva od kňaza sa nezhodovala s proroctvom samotným. Kto vládol informáciami, vládol svetu. Do veštiarne chodili mocní tohto sveta, vládcovia a králi, aby sa dozvedeli čo ich čaká. Jeden z najznámejších kráľov, ktorí doplatil na takéto prorokovanie bol Lýdsky kráľ Krézos.

Okrem zárobkovej činnosti sa delfské „proroctvá“ využívali aj na politické ciele. Šírenie požadovaných informácií je vždy v záujme vládnej moci, preto mocní cítia takú potrebu „regulácie“ a „šírenia dôveryhodného obsahu“. Pričom „dôveryhodný obsah“ je ten, ktorý určia oni. Každý režim a každá totalita má svoje „dôveryhodné informácie“, ktorými chce „chrániť vlastných občanov“.

Keď sa na prenesieme do dávnej histórie a na túto tému pozrieme očami Starej zmluvy, zistíme, že rovnako tak to bolo aj v časoch izraelského kráľovstva. Najmä v časoch odpadnutia. Boh posielal prorokov, aby kázali pokánie. To však nevyhovovalo zvráteným a odpadnutým židovským panovníkom a tak si najali vlastných „prorokov“. Títo „proroci“ za priazeň a peniaze od kráľa oznamovali ľudu „v mene Hospodina“ informácie, ktoré požadoval kráľ. Boli to klamstvá a izraelský národ na to doplácal. Nielen to, tieto falošné proroctvá viedli ľud do katastrofy. V protiklade k nim vystupoval prorok Jeremiáš. Bol však odmietnutý kráľom, jeho falošnými prorokmi a neskôr aj izraelským ľudom. Prečo?

Pretože pravda nie je v množstve. Pravda bojuje proti početnej a mocenskej presile. No pravda sa zaprieť nedá a skôr či neskôr sa prejaví. Jeremiáš predpovedal zánik Jeruzalema, jeruzalemského chrámu, obsadenie krajiny a podmanenie národa „kypiacim hrncom zo severu“ ( Jer 1, 13 ). Toto bolo pre vládnu moc neprijateľné. Jeremiáš si získal mnoho nepriateľov najmä vo vládnucich vrstvách. Dokonca mu zakázali vstup do chrámu……

Mimochodom, potomkovia tých, ktorí bojovali proti Jeremiášovi, o niekoľko storočí neskôr nechali uväzniť Jána Krstiteľa a ukrižovať Ježiša. Pretože im pravda, ktorú oni kázali, nevyhovovala.

Čas ukázal, že Jeremiáš mal pravdu: Izrael bol napadnutý, Jeruzalem zničený, jeruzalemský chrám zbúraný. Chrámové poklady ukradnuté. Začal dlhý proces očisťovania v babylonskom zajatí….A čo bolo s falošnými prorokmi a kráľmi? Padli mečom. Keď sa zjaví pravda, neprávosť zákonite padne.

Je viera moderný fenomén?

22.02.2024

Dnes je slovo viera mimoriadne obľúbené. Viera je fenomén modernej doby. Z každej strany počúvame: musíš veriť, musíš si veriť…a podobne. Viera sa pre svet stala akýmsi motivačným nástrojom. Reálny základ viery pre kresťana je vzkriesenie Krista. Má to zmysel, viera má zmysel, lebo Kristus bol vzkriesený. To je reálny základ našej viery. „Základný [...]

Západný trend? Agresia voči deťom

21.03.2023

Možno sa tiež nestíhate čudovať nad smerovaním západnej spoločnosti za posledných niekoľko rokov. Zvlášť s ohľadom na postoj k deťom. Trendy, ktoré sa začínajú presadzovať sú neuveriteľné. V každej civilizovanej spoločnosti, ktorá sa snažila o rozvoj, boli deti chránené. A naopak, deti boli terčom vždy, keď sa k moci dostali sily zla. V nasledujúcich riadkoch sa [...]

Cirkev profitovala z trhu s otrokmi. Kto prispel k jeho zrušeniu?

10.01.2023

Historia magistra vitae (Marcul Tullius Cicero) Citát rímskeho filozofa a štátnika vošiel do dejín. História, učiteľka života. Kto nepozná minulosť, nedokáže predvídať budúcnosť. Boj kresťanov proti otroctvu a otrokárstvu nám poskytuje jedinečnú lekciu, ktorú ak sa nenaučíme, budeme opakovať podobné zlyhania ako cirkevná hierarchia v tých časoch. ALIBIMUS [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

kazatel

Pravdu nepozná ten, kto ju nikdy nehľadal

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 39802x
Priemerná čítanosť článkov: 3317x

Autor blogu

Kategórie