Založ si blog

Je viera moderný fenomén?

Dnes je slovo viera mimoriadne obľúbené. Viera je fenomén modernej doby. Z každej strany počúvame: musíš veriť, musíš si veriť…a podobne. Viera sa pre svet stala akýmsi motivačným nástrojom.

Reálny základ viery pre kresťana je vzkriesenie Krista. Má to zmysel, viera má zmysel, lebo Kristus bol vzkriesený. To je reálny základ našej viery. „Základný stavebný kameň, ktorý bol zavrhnutý staviteľmi, ale stal sa kameňom uholným…“ (Ž 118, 22)

O Kristovom vzkriesení hovorili očití svedkovia. Títo potom za svoju vieru zomreli mučeníckou smrťou. Pretože videli na vlastné oči, ako Kristus uzdravoval chorých, oslobodzoval posadnutých, ako Ho zavesili na kríž a ako tam zomrel. Na vlastné oči videli ako porazil smrť. Apoštol Ján o tom napísal: „čo od počiatku bolo, čo sme počuli, čo na vlastné oči videli, na čo sme hľadeli a čoho sa nám ruky dotýkali, o tom svedčíme…“ (1J 1, 1)

Po vzkriesení sa s Ním stretávali ešte 40 dní. A potom sa z ustráchaných a rozhádaných učeníkov stali nebojácni apoštoli, ktorí nasadzovali životy za to, aby ľudia spoznali pravdu.

Evanjelia písali očití svedkovia. Dôležité je poznamenať, že v čase vzniku evanjelií, teda v prvom storočí, ich nikto nespochybňoval. Identitu Ježiša, jeho verejné pôsobenie, zázraky a ukrižovanie nespochybňovali ani najväčší nepriatelia – chrámová židovská aristokracia. Jediné, čo nepriatelia Krista spochybňovali boli jeho nároky rovnať sa Bohu a moc, ktorou činil znamenia. Tvrdili, že robí zázraky mocou Belzebúba, kniežaťa démonov. (Mt 12, 24)

Historické zmienky o Ježišovi

Vyššie napísané potvrdzujú aj záznamy dobových historikov:

Flavius Josephus (37 – 100 n.l.), židovský historik spomína Ježiša a jeho brata jakuba vo svojom diele Židovské starožitnosti.

Cornelius Tacitus (56-120 n.l.), rímsky historik, ktorý spomína Ježišovu popravu za vlády Pontského Piláta. SPomína tiež vznik kresťanstva v Ríme vo svojom diele Anály.

Plinius mladší (61-113 n.l.), rímsky guvernér, ktorý písal o kresťanoch a ich uctievaní Ježiša ako Boha v liste cisárovi Trajánovi.

Suetonius (69-122 n.l.), rímsky biograf, spomína vyhnanie Židov z Ríma za vlády cisára Claudia, kvôli nepokojom spôsobeným „Chrestom“, čo je skomolený výraz pre Krista (Kristus v gréčtine je Chrestos). O tejto udalosti informuje aj Biblia v knihe Skutky apoštolov.

Lucian zo Samostaty(125 – 180n.l.) grécky satirik, ktorý sa vysmieval kresťanom, že veria v „ukrižovaného čarodejníka“ vo svojom diele Smrť Peregrina. Potvrdzuje tým v židovstve rozšírené dezinformácie, že Ježiš bol posadnutý démonmi a svoju moc mal od nich. Podľa židov bol súdený aj za čarodejníctvo. Na druhej strane, je to pre nás dôležitá informácia, pretože žiadni doboví svedkovia jeho zázraky nijako nespochybňovali, akurát im pripisovali démonickú moc.

Mimobiblické záznamy od dobových historikov len potvrdzujú slová apoštola Jána: „čo na vlastné oči videli, na čo sme hľadeli a čoho sa nám ruky dotýkali, o tom svedčíme…“ (1J 1, 1)

Naša viera sa teda nezakladá na výmysloch, ani na historicky nepodložených bájkach. Naša viera sa zakladá na osobe Krista a jeho vzkriesení. To je pravý a reálny základ nášho presvedčenia, ktoré sa inak nazýva viera.

V čom sa teda viera kresťana odlišuje od viery človeka, ktorý Krista nepozná?   

Vzkriesenie Krista je garanciou víťazstva a základom našej viery. Pretože Kristus bol VZKRIESENÝ, ON sám je garantom našej viery. Jeho smrť a vzkriesenie spečatili platnosť Novej zmluvy a Nová zmluva je založená na viere. Stará zmluva bola založená na dodržiavaní prikázaní. Nová zmluva je založená na viere v Krista.  

VIERA VO SVETE

Čo je základom viery iných ľudí? Ich priania, ich sny… Nič viac. Žiadny reálny základ. Len túžba. Ich viera je nabitá len energiou vlastných emócií.

Túžba je energia viery. Túžba bežného človeka je nestála, preto takáto viera nie je rovnako emocionálne nabitá. „Učitelia“ viery sa snažia naučiť svojich „klientov“ udržať vysokú hladinu túžby a motivácie. Vtedy táto viera môže fungovať.

Túžby človeka sú formované okolitým prostredím. V súčasnosti v prostredí, v ktorom žijeme, dominuje zdegenerovaný kult konzumu. A práve tento kult formuje túžby ľudí.

Viera moderného človeka sa rodí v jeho túžbach. Viera kresťana sa rodí v pokání. Prvé Ježišove slová adresované verejnosti zneli takto: „Priblížilo sa kráľovstvo nebeské, čiňte pokánie a verte v evanjelium“ (Mk 1, 15) Viera moderného človeka je orientovaná na uspokojovanie ega. Viera kresťana je orientovaná na Krista.

FALOŠNÍ PROROCI A FALOŠNÉ MÉDIÁ

25.10.2023

Informácie hýbu svetom. Poznanie je moc. Kto riadi informačný tok, ovplyvňuje verejnú mienku vo svoj prospech. Kedysi neexistovala televízia, ani médiá. No existovala potreba formovať verejnú mienku, manipulovať ňou a držať ju naklonenú v prospech vládnej moci. Na tieto účely boli využívané staré „proroctvá“. Túto úlohu plnila aj známa veštiareň v Delfách. Tu [...]

Západný trend? Agresia voči deťom

21.03.2023

Možno sa tiež nestíhate čudovať nad smerovaním západnej spoločnosti za posledných niekoľko rokov. Zvlášť s ohľadom na postoj k deťom. Trendy, ktoré sa začínajú presadzovať sú neuveriteľné. V každej civilizovanej spoločnosti, ktorá sa snažila o rozvoj, boli deti chránené. A naopak, deti boli terčom vždy, keď sa k moci dostali sily zla. V nasledujúcich riadkoch sa [...]

Cirkev profitovala z trhu s otrokmi. Kto prispel k jeho zrušeniu?

10.01.2023

Historia magistra vitae (Marcul Tullius Cicero) Citát rímskeho filozofa a štátnika vošiel do dejín. História, učiteľka života. Kto nepozná minulosť, nedokáže predvídať budúcnosť. Boj kresťanov proti otroctvu a otrokárstvu nám poskytuje jedinečnú lekciu, ktorú ak sa nenaučíme, budeme opakovať podobné zlyhania ako cirkevná hierarchia v tých časoch. ALIBIMUS [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

kazatel

Pravdu nepozná ten, kto ju nikdy nehľadal

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 39805x
Priemerná čítanosť článkov: 3317x

Autor blogu

Kategórie