Založ si blog

REKORDNÁ POKUTA PRE PFIZER. Médiá to nezaujíma?

Farmaceutický gigant Pfizer dostal rekordne vysokú pokutu 2,3 miliardy za nelegálnu propagáciu svojho lieku. Táto pokuta bola udelená v roku 2009 americkým ministerstvom spravodlivosti a bola najvyššou pokutou v histórii farmaceutického priemyslu v USA.

Pfizer bol obvinený z toho, že propagoval liek Bextra, určený na liečbu artritídy, na použitie v prípadoch, kde to nebolo schválené a to aj napriek pochybnostiam o jeho bezpečnosti. Okrem toho Pfizer propagoval aj ďalšie lieky na nelegálne účely, ktoré neboli schválené, čo viedlo k tejto obrovskej pokute.

V dôsledku nelegálnej propagácie lieku Bextra spoločnosťou Pfizer boli zaznamenané zdravotné problémy. Bextra bol stiahnutý z trhu v roku 2005 kvôli zvýšenému riziku srdcových infarktov a mozgových príhod pri jeho používaní.

Pfizer používal rôzne taktiky na propagáciu Bextra:

  • Podplácanie lekárov: Spoločnosť údajne platila lekárom, aby predpisovali Bextra na neschválené účely.
  • Marketingové kampane: Pfizer organizoval semináre a konferencie, kde propagoval Bextra na neschválené použitie.
  • Distribúcia vzoriek: Lekárom boli poskytované bezplatné vzorky lieku, aby ich mohli predpisovať pacientom na neschválené účely.

Tieto praktiky viedli k tomu, že mnoho pacientov užívalo Bextra spôsobom, ktorý nebol bezpečný, čo nakoniec viedlo k jeho stiahnutiu z trhu a k veľkej pokute pre Pfizer.

Zvlášť zaujímavé je to, že „liek“ bol uvedený na trh v roku 2005, v tom istom roku bol stiahnutý z predaja, no k súdnemu rozhodnutiu o pokute došlo až v roku 2009. V médiách sa objavili články o tom, že Pfizer používal skrytú reklamu, pričom dôvod pokuty bol omnoho závažnejší a o skrytú reklamu v konečnom dôsledku nešlo. Šlo o zdravie a život ľudí.

Existuje niekoľko kontroverzných prípadov spojených s farmaceutickými spoločnosťami. Tu sú niektoré z nich:

  1. Merck a Vioxx: V roku 2004 bol liek Vioxx stiahnutý z trhu kvôli zvýšenému riziku srdcových infarktov a mozgových príhod. Merck čelil tisícom žalôb a nakoniec zaplatil miliardy dolárov na urovnanie sporov1.
  2. Johnson & Johnson a talcové produkty: Johnson & Johnson čelil mnohým žalobám kvôli tvrdeniam, že ich talcové produkty spôsobujú rakovinu vaječníkov. Spoločnosť bola nútená zaplatiť miliardy dolárov v rámci rôznych súdnych sporov.
  3. GlaxoSmithKline (GSK): v roku 2012 zaplatila 3 miliardy dolárov za nelegálnu propagáciu liekov, zatajovanie bezpečnostných informácií a podplácanie lekárov.
  4. Purdue Pharma a opioidná kríza: Purdue Pharma, výrobca lieku OxyContin, čelil obvineniam z prispievania k opioidnej kríze v USA. Spoločnosť súhlasila s vyplatením miliárd dolárov na urovnanie žalôb a vyhlásila bankrot.

Tieto prípady ukazujú, že farmaceutický priemysel môže mať vážne etické a právne problémy. Až príliš často sa v žalobách uvádza „podplácanie lekárov“. Otázkou je, nakoľko títo lekári ostali verní svojmu povolaniu a zdravie pacienta majú na prvom mieste a nakoľko sa z nich stali neetickí farmalobbysti. Ale to je otázka na svedomie každého z nich.

Zvláštne je aj to, že témy ako táto nie sú pod drobnohľadom médií hlavného prúdu. Al sa nejaká informáciu u nich aj vyskytne, zväčša ide o jeden článok, utopený v mori mnohých ďalších. To nás opäť stavia pred otázku, nakoľko pracujú médiá v spoločenskom záujme a nakoľko v záujme korporácií.

A posledná otázka, pred ktorú nás stavajú vyššie uvedené fakty, je nakoľko môžeme dôverovať  týmto spoločnostiam, ktoré preukázateľne v minulosti ohrozili zdravie svojich klientov a boli postavené pred súd. A nakoľko môžeme dôverovať ich produktom, s dôrazom na tie, za ktoré oni sami nepreberajú zodpovednosť.  

Posledná vec, určite sa oplatí pozrieť na oficiálnu stránku ministerstva spravodlivosti USA, ktorá informuje o škandále firmy Pfizer z roku 2009, v ktorom je okrem iného napísané, že farmaceutická firma súhlasila s priznaním viny z trestného činu porušenia zákona o potravinách, liekoch a kozmetike za nesprávnu značku Bextra s úmyslom podviesť alebo uviesť do omylu.

https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-announces-largest-health-care-fraud-settlement-its-history

Je viera moderný fenomén?

22.02.2024

Dnes je slovo viera mimoriadne obľúbené. Viera je fenomén modernej doby. Z každej strany počúvame: musíš veriť, musíš si veriť…a podobne. Viera sa pre svet stala akýmsi motivačným nástrojom. Reálny základ viery pre kresťana je vzkriesenie Krista. Má to zmysel, viera má zmysel, lebo Kristus bol vzkriesený. To je reálny základ našej viery. „Základný [...]

FALOŠNÍ PROROCI A FALOŠNÉ MÉDIÁ

25.10.2023

Informácie hýbu svetom. Poznanie je moc. Kto riadi informačný tok, ovplyvňuje verejnú mienku vo svoj prospech. Kedysi neexistovala televízia, ani médiá. No existovala potreba formovať verejnú mienku, manipulovať ňou a držať ju naklonenú v prospech vládnej moci. Na tieto účely boli využívané staré „proroctvá“. Túto úlohu plnila aj známa veštiareň v Delfách. Tu [...]

Západný trend? Agresia voči deťom

21.03.2023

Možno sa tiež nestíhate čudovať nad smerovaním západnej spoločnosti za posledných niekoľko rokov. Zvlášť s ohľadom na postoj k deťom. Trendy, ktoré sa začínajú presadzovať sú neuveriteľné. V každej civilizovanej spoločnosti, ktorá sa snažila o rozvoj, boli deti chránené. A naopak, deti boli terčom vždy, keď sa k moci dostali sily zla. V nasledujúcich riadkoch sa [...]

Boris Kollár

Boris Kollár chystá návrat do veľkej politiky

05.10.2024 07:05

Hnutie Sme rodina po prehratých parlamentných voľbách potrebovalo čas na konsolidáciu, povedal Boris Kollár.

Náboženstvo / Kresťanstvo / Cirkev / Kríž / Modlitba / Viera /

Varšavský arcibiskup vyzval na povinnú výuku náboženstva, aby mladí lepšie porozumeli svetu

05.10.2024 07:00

Varšavský arcibiskup kardinál Kazimierz Nycz vyzval na to, aby sa teraz nepovinná výučba náboženstva stala povinnou pre všetkých žiakov.

New York, One World Observatory, One World Trade Centre, WTC, vyhliadková plošina, Manhattan, Ground Zero

USA neobnovia právny štatút pre státisíce migrantov

05.10.2024 06:48

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena neobnoví program dočasného humanitárneho vstupu pre státisíce migrantov.

Trump

Trump: Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia

05.10.2024 06:09

Donald Trump vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

kazatel

Pravdu nepozná ten, kto ju nikdy nehľadal

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 44134x
Priemerná čítanosť článkov: 3395x

Autor blogu

Kategórie