Založ si blog

Kríza svedomia a pandemická ruleta

Aktuálne dianie vo všetkých sférach spoločenského života najlepšie vystihuje slovo „kríza“. Pri bližšom pohľade zistíme, že v prvom ide rade o krízu svedomia.  

Ako inak nazvať aktuálne pomery na Slovensku, ako krízou svedomia? Zlyhávajú všetky inštitúcie a autority, ktoré by mali patriť k dôveryhodným. Polícia, súdnictvo, médiá, politici, cirkev….Všetky podliehajú deštrukcii spôsobenej krízou svedomia, do ktorej sa dostali.

Vnútorný hlas – tajný agent svedomia

Už antický filozof Sokrates tvrdil, že človeku pomáha skrytý vnútorný hlas božského pôvodu. Nazval ho „daimonion“ Daimonion je označovaný aj ako hlas svedomia, hlas rozumu, mravný zákon v nás, či hlas boží. Disponuje ním každý jednotlivec

Ranokresťanský filozof a mučeník, Justín Martýr, označil Sokrata za jedného z „kresťanov pred Kristom“. Podľa Justína má každé pravdivé poznanie základ v jedinom zdroji, ktorým je Kristus (Logos) Zároveň existuje aj čiastkové poznanie, tzv. semienka Pravdy, rozosiate po celom svete „Logos spermatikos“. Ich skúmaním je tiež možné dospieť k poznaniu Pravdy. Sokrates a Justín Martýr, boli vynikajúci myslitelia. Obaja poukazovali na schopnosť človeka myslieť a rozhodovať sa na základe vnútorného kompasu. O vnútornom kompase hovorí aj ďalší veľký filozof, Immanuel Kant: „Dve veci napĺňajú myseľ vždy novou a rastúcou úctou, čím častejšie a stálejšie sa nimi premýšľanie zaoberá: hviezdne nebo nado mnou a mravný zákon vo mne.“

A tu sa dostávame k prepojeniu dávnej histórie s aktuálnom situáciou. Vnútorný hlas, hlas svedomia, či ak chceme mravný zákon. Je povinnou výbavou každého jednotlivca, ktorý sa rodí na tento svet. No môže aj zaniknúť.

Deje sa tak poväčšine v dvoch prípadoch:  

V prvom prípade to býva dôsledok strachu, ktorý z nášho vnútra vytláča nádej a potláča schopnosť duchovného vnímania. Za posledný rok, vplyvom pôsobenia strachu, mnohí stratili vnútorný kompas a ostali dezorientovaný. Ak strach ovplyvňuje naše myslenie, smerovanie nášho života je nepredvídateľné. Preto Biblia dáva veľký dôraz na zbavenie sa strachu.  Kristove slová: „Neboj sa, len ver!“ sú nadčasové.

V druhom prípade môžeme stratiť schopnosť počuť vnútorný hlas skrze vedomé rozhodnutie ho ignorovať. Motivácia tohto konania sa prejavuje v pokrivení charakteru a týka sa predovšetkým lásky k peniazom. „Koreňom všetkého zla je zaiste milovanie peňazí“ – opäť nadčasový výrok z Biblie. Kvôli ilúzii dočasného zisku sú ľudia ochotní obetovať svoje vzťahy, povesť a hodnoty. Finančne motivovaný jednotlivec (lobista) nie je schopný triezveho myslenia. Jeho myšlienky, vyjadrenia a celkové nastavenie sú orientované na jediný cieľ: zisk. A to za každú cenu.  

Každá situácia si vyžaduje nadhľad a pokojnú myseľ. Preto ak chceme reálne zhodnotiť aktuálnu situáciu, budeme ich potrebovať. Z tohto uhla pohľadu porovnáme posledné dve pandémie a naznačíme spoločné prvky, ktoré ich spájajú. Pandemická ruleta sa roztáča.

Pandemická ruleta – spoločné prvky pandémií z rokov 2010 a 2020

 Čo mala spoločné pandémia prasacej chrípky a pandémia koronavírusu?

  1. Podozrivý pôvod vírusu

HOAX o úniku koronavírusu z laboratória sa po roku stal oficiálnou pracovnou verziou. Po roku k tomuto záveru dospeli „rešpektovaní odborníci“ A keď v júni prišlo Americké Národné laboratórium so svojím záverom o možnom pôvode vírusu z laboratória jeho genetickou analýzou začali sa otriasať aj posledné zvyšky dôvery u skalných fanúšikov „dôveryhodných informácií z preverených zdrojov“.

Veľmi podobne to bolo pred desiatimi rokmi s pandémiou prasacej chrípky, s malým rozdielom. Dnes „dôveryhodné médiá“ zverejňujú aktualizované informácie s ročným oneskorením. Vtedy to bolo trochu inak. Na stránke Hospodárskych novín nájdete aj takýto článok: hrozbou nie je chrípka, ale očkovacia látka

Okrem iného sa v ňom píše: „Je silné podozrenie, že vírus prasacej chrípky H1N1 je umelo vyrobený v genetických laboratóriách. Je šírený na rôznych miestach Zeme s cieľom vytvoriť atmosféru niečoho nebezpečného, vytvoriť hystériu, ktorá spolu s mediálnou kampaňou umožní prijať opatrenia na všeobecnú vakcináciu obyvateľstva“

Sporný pôvod vírusu je prvý bod, ktorý spája pandemickú hystériu z rokov 2010 a 2020.

2. Tlak na plošnú vakcináciu 

Ďalší spoločný bod je tlak na vakcináciu – dobrovoľne nedobrovoľnú. Tlaku na povinné očkovanie čelíme už tretí krát za posledných 50 rokov. Ako dopadli prvé dva pokusy? Katastrofálne.  

Rok 1976: na vojenskej základni v New Jersey sa začal šíriť nový vírusový kmeň H1N1. Marketing strachu ho dával do súvisu so smrtiacou španielskou chrípkou. Slogany boli nasledovné: „prasacia chrípka je nákazlivá a kto sa nedá očkovať, môže zomrieť“. „Vedecké“ heslá zneli: „vakcína ochráni 85% až 90% očkovaných a vedľajšie účinky budú malé a bezvýznamné“. Ukázali sa ako zavádzajúce. Vírus sa NIKDY NEROZŠÍRIL MIMO ZÁKLADNE. Kvôli neexistujúcej epidémii sa zaočkovalo 45 miliónov ľudí a bolo to označené za jeden z najväčších omylov verejného zdravotníctva všetkých čias. Vakcinácia musela byť nakoniec kvôli početným paralýzam a úmrtiam  zastavená skôr, než by vypukli nepokoje. Suma, vyplatená ľuďom postihnutým vďaka očkovaniu dosiahla rekordných 1,3 miliardy dolárov.

Rok 2010:opakoval sa scenár z roku 1976. Propaganda chcela vylepšiť renomé vakcíny z roku 1976 čím mala pripraviť pôdu pre plošnú vakcináciu a tak prišla s tvrdením, že vakcína z roku 1976 zrejme chráni aj proti vírusu H1N1 v roku 2009. Imunita po vyše 43 rokoch!  Fascinujúce…také vedecké a odborné….

Zostavil sa zoznam rizikových pacientov, určili sa skupiny, ktoré by to mali dostať povinne a potom sa mašinéria zastavila. Vo viacerých krajinách sa objavili prípady narkolepsie „Bezpečná a účinná“ vakcína zlyhala. Objavili sa informácie o zaočkovaných, ktorí trpia chorobnou nespavosťou. Keď neskôr WHO vyhlásila že pandémia je na ústupe, vlády začali s likvidáciou „bezpečných a efektívnych“ vakcín.

Rok 2021:  čo sa deje, vidíte sami. „CTRL C“ a „CTRL V“.

Tlaky na plošnú vakcináciu sú tu už dávno. Ani raz to nedopadlo dobre….

Pokiaľ bude kríza svedomia pretrvávať, vyššie spomenuté údaje a porovnania nikoho zaujímať nebudú. Budú ignorované, prehliadané a zámerne zametané pod koberec. Kritické hlasy budú umlčiavané a oponenti prenasledovaní. Pre spoločnosť to bude katastrofa. Pre jednotlivca však existuje cesta záchrany.  

ZÁVER

Cieľom tohto blogu nie je povedať, ako to nakoniec dopadne. Cieľom je naznačiť cestu von. Von zo zajatia strachu. Vírusy tu budú vždy. Amorálni, vulgárni jednotlivci a skorumpované médiá tu tiež budú ešte dlho. Budú nadávať ľuďom, ktorí s nimi nesúhlasia. Nebuďme z toho prekvapení. Nesmieme dovoliť, aby ich činnosť ochromila náš každodenný život. Môžeme oslobodiť svoje vnútro od ich zhubného vplyvu.

Cesta oslobodenia spočíva vo vnútornej transformácii, zmene myslenia a rozvíjaní schopnosti načúvať tichému hlasu svedomia. Biblia tento proces nazýva obrátenie. V knihe proroka Izaiáša čítame toto:

V OBRÁTENÍ A UPOKOJENÍ BUDE VAŠA ZÁCHRANA, V UTÍŠENÍ A DÔVERE BUDE VAŠA SILA.“  (Izaiáš 35, 15)

Prichádzame do obdobia, v ktorom veriacim už nebude stačiť „naučená zbožnosť“ z kostolov. Nábožné obrady a bezmyšlienkovité odriekanie naučených textov budú zbavené svojej moci. V skutočnosti nikdy žiadnu moc ani nemali.

Človek má od Boha danú možnosť priamo spolupracovať s Božím Zámerom. Vedenie Božím zámerom je nám dostupné cez hlas svedomia. Ak poznáte príbeh o márnotratnom synovi, viete, že zmena začala vtedy, keď sa „v ňom pohlo svedomie“ či iné preklady hovoria „vstúpil do seba“. To bol prvý predpoklad k jeho návratu do domu otca. Základný predpoklad obrátenia.

Doba, ktorá je pred nami bude výzvou, ktorá nás buď zdolá, alebo ju pokoríme my. Každá kritická situácia sa nám môže stať buď hrobom, alebo odrazovým mostíkom. Voľba je na  nás…

Je viera moderný fenomén?

22.02.2024

Dnes je slovo viera mimoriadne obľúbené. Viera je fenomén modernej doby. Z každej strany počúvame: musíš veriť, musíš si veriť…a podobne. Viera sa pre svet stala akýmsi motivačným nástrojom. Reálny základ viery pre kresťana je vzkriesenie Krista. Má to zmysel, viera má zmysel, lebo Kristus bol vzkriesený. To je reálny základ našej viery. „Základný [...]

FALOŠNÍ PROROCI A FALOŠNÉ MÉDIÁ

25.10.2023

Informácie hýbu svetom. Poznanie je moc. Kto riadi informačný tok, ovplyvňuje verejnú mienku vo svoj prospech. Kedysi neexistovala televízia, ani médiá. No existovala potreba formovať verejnú mienku, manipulovať ňou a držať ju naklonenú v prospech vládnej moci. Na tieto účely boli využívané staré „proroctvá“. Túto úlohu plnila aj známa veštiareň v Delfách. Tu [...]

Západný trend? Agresia voči deťom

21.03.2023

Možno sa tiež nestíhate čudovať nad smerovaním západnej spoločnosti za posledných niekoľko rokov. Zvlášť s ohľadom na postoj k deťom. Trendy, ktoré sa začínajú presadzovať sú neuveriteľné. V každej civilizovanej spoločnosti, ktorá sa snažila o rozvoj, boli deti chránené. A naopak, deti boli terčom vždy, keď sa k moci dostali sily zla. V nasledujúcich riadkoch sa [...]

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Prezidentka povýšila a vymenovala troch generálov. Čaputová vyzdvihla ich pôsobenie v štruktúrach NATO

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

Vít Rakušan

Rakušan: Migračný pakt nie je skvelý, ale nové pravidlá sú potrebné. Podľa Babiša klame

18.04.2024 15:12

Podľa Rakušana kým budú v ČR budú ukrajinskí utečenci, Česko bude mať v solidárnom systéme výnimku.

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

kazatel

Pravdu nepozná ten, kto ju nikdy nehľadal

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 39496x
Priemerná čítanosť článkov: 3291x

Autor blogu

Kategórie